5 sanningar om rädsla

Rädsla är en överlevnadsmekanism. Det är antagligen alla levande varelsers viktigaste känsla, eftersom det är den som får oss att backa undan från faror och se till att vår art överlever.

Så, är det ens vettigt att jobba med att sluta vara rädd? Mitt svar är att du behöver inte jobba med rädslor som är bra, som inte ställer till problem eller som till och med leder till bra saker för dig och din omgivning. Men när rädslorna begränsar dig, när de hindrar dig från att växa och utvecklas, då är det vettigt att hitta nya sätt att hantera dina rädslor.

Susan Jeffers, har i många år hållit kurser i att hantera rädsla. Studenternas första fråga brukar vara ”Hur blir man av med rädslan?”, men som titeln på hennes bok antyder, Feel the fear and do it anyway, så går det inte att bli av med rädslan, det handlar istället om att KÄNNA rädsla, men GÖRA det du vill ändå.

Susan Jeffers har identifierat fem sanningar om rädsla:

1.     Så länge jag fortsätter att växa kommer jag aldrig att sluta vara rädd.
Som sagt, det här är inte en känsla som vi ska plocka bort, vi ska lära oss att hantera den.

2.     Enda sättet att bli av med en rädsla för att göra något är att gå ut och… göra det.
Jag är övertygad om att du har massor av erfarenheter av det här. Första gången jag skulle åka tunnelbana med barnvagn var jag supernervös för hur jag skulle komma av om det stod många människor framför dörren, men jag gjorde det ändå. Efter några gånger tänkte jag inte ens på hur jag skulle komma av, för jag hade testat och insett att det var inget problem, det löste sig varje gång.

Första gången jag skulle hålla en lektion som nyexaminerad lärare hade jag exakta anteckningar med tidsangivelser för allt jag skulle säga och göra under en 40-minuters lektion. Jag var rädd, men jag gjorde det ändå och snart hade jag fått in en känsla för hur lång tid olika moment skulle ta. Dessutom fick jag självförtroende nog att tänka att om något inte går som planerat, så löser jag det i stunden. Två år extra på lärarutbildningen hade inte kunnat ge mig den här känslan av trygghet i att jag löser det. Det var bara att gå ut och genomföra lektionerna fast jag var nervös, som kunde få mig att bli kvitt min rädsla för just den här specifika situationen.

3.     Enda sättet för mig att få bättre självkänsla är att gå ut och …. Göra det.
Ju fler jobbiga situationer som jag utsätter mig för, ju mer vågar jag lita på min förmåga att jag kommer att kunna hantera andra jobbiga situationer, och då inte bara de specifika sakerna. Jag vågar tro på att jag är en sådan person som kan göra svåra saker. Har jag vågat att ställa mig oförberedd framför en klass, så vågar jag också resa mig upp och hålla ett tal på en fest. Har jag vågat gå igenom en förlossning, så vågar jag också gå till tandläkaren. Och så vidare.

Jag rekommenderar varmt boken Feel the fear and do it anyway, som tål att läsas många gånger.

4.     Jag kommer att känna mig rädd när jag är på okänt territorium, men det gör alla andra också.
För en del kommer de här fem sanningarna om rädsla helt naturligt, för andra inte. Grejen är att alla kommer att vara rädda, när de möter något som är okänt för dem. Den som för dig verkar helt orädd, har med största sannolikhet redan processat de sanningar som jag har nämnt här. De har varit rädda, men bestämt sig för att de så gärna vill göra den här grejen, så de gör den ändå, trots att de är rädda.  

Det kanske är att hålla ett föredrag, att ta motorcykelkörkort, att simma över engelska kanalen, att säga jag älskar dig till en ny kärlek eller vad som nu verkar skrämmande för andra men verkar så enkelt för just den här personen. Eller så var de inte alls rädda för just den saken som verkar läskig för dig, men då kan jag lova att det finns ett annat område som de är rädda för där du inte känner rädsla.

5.     Att pusha sig själv genom rädsla är mindre skrämmande, än att leva med den underliggande rädslan som det innebär att känna sig hjälplös.
Det finns nog inget mer skrämmande än att vara ett offer, att inte kunna göra något alls för att hantera det som händer med dig, våldtäkt, krig, dödlig sjukdom, en partner som lämnar dig. De här sakerna är på riktigt, det finns situationer där människor på riktigt blir hjälplösa offer. Det är ett trauma, och det krävs professionell hjälp för att bearbeta i efterhand om man överlever. Men det är en annan sak när vi själva placerar oss i offerrollen, styrda av rädsla för något som skulle kunna hända. Det här behöver vi inte göra. Vi ska inte bygga en bubbla där vi försöker stänga våra rädslor ute, om det begränsar oss, om rädslan låser in oss.

Känn rädslan men gör det ändå

Vi kan alltså inte fly från rädslan, men vi kan ändra hur vi möter den så att den inte är ett ankare som håller oss tillbaka utan ett sällskap som tar oss med på nya spännande äventyr.

Susan Jeffers drar den här slutsatsen:

”Om alla känner rädsla när de går in i något helt nytt i livet, och ändå är det så många  där ute som faktiskt gör det, trots rädslan, då måste vi dra slutsatsen att rädslan är inte problemet”.

Utmaningen är hur vi förhåller oss till rädsla. För en del så påverkar inte rädslan deras agerande, andra blir paralyserade av den. Den första gruppen bär sin rädsla utifrån en kraftfull position (position of power) (val, energi och action), den andra gruppen bär den utifrån smärta (position of pain) (hjälplöshet, depression, förlamning).

Hur hanterar du rädsla? Kan Susan Jeffers fem sanningar om rädsla hjälpa dig att gå från position of pain till position of power?

Häng med på kostnadsfri workshop om hur du kan bli bättre på att känna rädsla men göra det ändå, 26 maj 2023. Klicka här för att läsa mer och anmäla dig. 

Jag rekommenderar varmt boken Feel the fear and do it anyway. Den finns även översatt till svenska med titeln Känn rädslan men gör det ändå. I boken får du tankeställare, tips och övningar.

Bild på boken Feel the fear and do it anyway av Susan Jeffers, liggande på en bänk i gräset, med solglasögon liggande på omslaget
Föregående
Föregående

Så skapar du ett webinar

Nästa
Nästa

Använda känslor i marknadsföring