Vad gör en business coach egentligen?

Eftersom jag vet att det kan vara lite svårt att greppa vad en business coach gör, så tänkte jag här berätta om hur coaching kan gå till och vilka resultat man kan nå. De samtal som jag har med mina klienter är konfidentiella. Därför väljer jag att istället skriva om när jag själv anlitade en business coach. Det var 2021 och jag valde att anlita Hanna Svensson som driver företaget Kravallapa.

Då hade jag drivit Stenman kommunikation i två år och kände mig frustrerad över att det liksom inte lossnat än. Jag hade satt upp mål, gjort ändlösa planer och hade massor av idéer. Det kändes både som att jag jobbade jämt, och samtidigt som att jag inte fick något gjort alls.

Jag bokade Hannas paket med sex samtal, när vi var klara hade hon hjälpt mig att uppnå:
- Mindre stress med ett tydligt schema
- Högre omsättning genom ett tydligare fokus och en bättre införsäljningsprocess
- Insikten att jag behöver få dra på mig kavajen ibland.

Elin sitter vid laptop för digital coaching

Digital coaching via Zoom


Så här gick coachingen till

När jag började jobba med Hanna var jag ganska osäker på vad jag skulle få ut av coachingen. Jag tänkte att jag redan visste hur man gör för att planera och genomföra. Jag jobbar ju själv som marknadsföringskonsult och coach, det här är ju mitt eget expertområde. Samtidigt hade jag en gnagande känsla av att jag ”bara lekte företag”. Nu ville jag att det skulle bli på riktigt.

På hela första kvartalet 2021 hade jag inte fakturerat mer än drygt 15 000 kr. Jag kände mig falsk när jag skulle möta kunder och prata om hur de skulle öka sin omsättning. Ända sedan jag sagt upp mig från min förra tjänst hade jag haft en idé om en utbildning jag ville ta fram. Nu la jag ner massor med tid på att planera för att hålla den, men något skavde. Jag kom inte till skott. Samtidigt gick timmarna, utan att jag drog in några pengar.

Jag försökte motivera mig med att det är ju så här jag vill ha det. Jag har en trygg ekonomi som tillåter mig att ta långa utvecklingsperioder då jag kan leva av avkastning av tidigare investeringar. Ändå gnagde den där känslan av att om jag inte drar in några pengar, då är det inget riktigt företag.

Det var utgångsläget när jag för första gången träffade min coach. Vi hade våra samtal digitalt via Zoom. Det fungerar väldigt bra tycker jag. Man slipper ta sig iväg till en annan plats och man är i en lugn och trygg miljö hemma eller på sitt eget kontor. Jag hade heller aldrig kunnat jobba med just den här coachen om det inte varit digitalt, eftersom vi bor i olika delar av landet.

Vi pratade lite om upplägget för samtalen. Det är viktigt att som klient förstå att man inte kommer att få några svar från coachen. Hennes uppgift är att lotsa mig som blir coachad så att jag själv kan hitta min plan och utveckla mig själv. Samtidigt så är just business coaching lite speciellt på det sättet att coachen ofta sitter på erfarenhet som man vill kunna dra nytta av. Det finns inget som hindrar att coachen lyfter in sitt perspektiv när det passar, Hanna hanterade det mycket bra. Jag kände aldrig att hon dikterade vad jag borde göra, däremot kunde hon ge exempel på hur både hon själv och andra har gjort och därmed ge mig något att reflektera över.

Direkt resultat av första coachsamtalet

Efter ett kort lära känna samtal, var det dags för det första riktiga coachsamtalet. Jag visste som sagt inte riktigt vad jag ville få ut av det, men coachen var inkännande och vi småpratade oss fram till den första utmaningen. Under den här perioden bråkade jag och min man en del. Det var inget jag hade tänkt ta upp med min business coach, jag hade inte bokat henne för äktenskapsrådgivning. Ändå kom vi in på just detta. Det är ju så, att när man driver ett eget företag är det svårt att separera jobb och fritid. Allt hänger ihop.

Det viktigaste som vi fick fram under detta första samtal var att jag måste sätta ett tydligt schema för när jag ska jobba. Jag hade tänkt att det som är så bra med att ha eget företag är att jag kan bestämma mina tider själv. Det ledde till att jag inte hade några gränser mellan arbete och privatliv. Jag var varken riktigt närvarande med familjen, eller riktigt effektiv när jag jobbade för allt gick i varandra. Det var inte så konstigt att det blev konflikter.

Min första ”hemläxa” blev alltså att sätta upp ett schema. Varför hade jag inte kommit på det själv tidigare? För att jag hade en begränsande tanke om att jag minsann inte ska ha något schema, för frihet är det viktigaste i mitt företag. Genom att bolla med en coach, fattade jag att min frihetstanke blivit det som istället begränsade mig. Jag bestämmer fortfarande mina tider själv, men jag mår bättre och är mer effektiv på jobbet när jag har ett schema.

Jag har fått lov att testa mig fram och justera schemat flera gånger, men jag fick ett direkt resultat! Mindre konflikter hemma och mindre stress för mig.

Tjäna mer pengar

Det andra som blev tydligt när jag jobbade med en business coach var att jag behövde tjäna mer pengar. Att tjäna mycket pengar är inte mitt ”varför”, det är inte det som driver mig i mitt jobb, men det är ett kvitto på att det jag gör är värdefullt.

Så hur skulle jag göra för att tjäna mer pengar, men ändå inte jobba mer? När coachen hade hjälpt mig att ringa in den här frågan så blev det väldigt enkelt. Det som jag tjänar mest pengar på redan nu är att sälja timmar som marknadsföringskonsult.

Jag ville visserligen utbilda och coacha mer, men först behövde jag få ett kvitto på att jag faktiskt kan försörja mig på mitt företag utan att jobba mer än heltid. Jag började räkna och kom fram till att om jag säljer 400 konsulttimmar på ett år så har jag nått mitt ekonomiska mål, men har fortfarande gott om tid för att utveckla andra delar av företaget.

Återigen så låter det ju så enkelt så här i efterhand, så varför hade jag inte kommit på det här tidigare? Det handlade återigen om att en tanke om vad jag verkligen vill hade blivit en begränsning istället för en drivkraft. Min coach gav mig ”tillåtelse” att släppa visionen om coaching och utbildning ett tag för att fokusera på att först bygga upp en stabil grund. Hon fick mig att känna att det här inte är något jag gör istället för det jag verkligen vill, utan det är ett steg på vägen.

Jag insåg också att jag behövde bli mer medveten om hur jag sålde in konsulttimmarna. Istället för att sälja några timmar här och där så satte jag ihop paket med 12h, 25h, 50h, 50h+. På så vis blir det tydligare för mina kunder hur jag vill arbeta, det vill säga mer långsiktigt. Det minskar min stress men framförallt ger det bättre resultat för kunderna.

Jag behöver få dra på mig kavajen

Jag har drivit eget företag i över 20 år. Redan då, kring millennieskiftet, jobbade vi på distans från olika städer. Vi hade till och med en konsult som satt i New York. Som anställd tyckte jag att det var frustrerande att jag förväntades vara på plats på kontoret och dessutom alltid skulle jobba på mina fasta arbetstider. När jag nu har återgått till att vara min egen chef så njöt jag därför av att få jobba hemifrån igen.

Samtidigt hade pandemin gjort mig mer och mer isolerad. Eftersom jag kunde undvika att ha fysiska jobbmöten så gjorde jag det. Min business coach hjälpte mig att inse hur olycklig detta gjorde mig. Det är faktiskt viktigt för mig att få komma ut och träffa folk och vara i ett sammanhang där jag åtminstone ibland får anledning att dra på mig kavajen.

Återigen så handlar det om hur en tanke om vad som var frihet för mig, istället hade blivit en begränsande föreställning. Jag älskar att ha möjligheten att jobba hemma. Ofta sitter jag framför datorn i fårskinnstofflor och fleecetröja (ja, det är kallt i vårt hus) och trivs med det. Men det finns en del av mig som vill komma ut och vara med i andra sammanhang.

Och hur får jag det? Jo, genom konsultjobben!

Min coach hjälpte mig att inse att konsulttimmarna inte är ett nödvändigt ont, de ger mig både energi, utveckling och intäkter som gör att jag blir en bättre utbildare och coach. Det är ju såklart inte själva kavajen som är grejen, men den har ett viktigt symbolvärde.

En kort tid efter mitt och coach Hannas sista samtal (för den här omgången) så gick smittspridningen ner något. Jag var med och arrangerade ett litet evenemang och fick anledning att dra på mig både klackar och kavaj. Självklart skickade jag ett meddelande till min coach och berättade detta! Det är ytterligare en av de saker som är så härligt med att ha en coach, att man med korta meddelanden även mellan samtalen kan hålla processen levande.

Vill du anlita en business coach? Läs mer och boka ett kort lära känna-samtal med mig, så tar vi det vidare därifrån.







Föregående
Föregående

Performance marketing eller bygga varumärke?

Nästa
Nästa

Hur mycket ska man annonsera för?